הר החלומות
הסיפור של מצפה רמון
נוסד בשנת 1956
מכל הישובים שהוקמו בארץ בכלל ובנגב בפרט בולטת מצפה רמון בבידודה, בממדיה וביופייה עוצר הנשימה. למרות תהליך הפיתוח והבנייה נותר גרעינה ההיסטורי במלואו, ניתן לחוש בניגוד המרהיב שבין חופן הבלוקים המודרניסטיים שנבנו בה לבין המרחב השומם והדומם העוטף אותה. בשנים האחרונות הפכה מצפה רמון לאבן שואבת לתיירות ולאמנים ויוצרים המבקשים למצוא בה השראה. (צילום: יונתן אליכיס)
בשנת 1953 החלה סלילת הכביש לאילת, ועל שפת מכתש רמון, במרחק 85 ק”מ מבאר שבע ו-150 ק”מ מאילת, הוקם מחנה העצמאות, אשר שירת את סוללי הכביש, פועלים, אנשי צבא ובדואים. בראשית אוגוסט 1953 החלה לפעול במקום אגודה שיתופית בראשות חגי אבריאל, קצין במחוז הנגב וממייסדי החווה בשדה בוקר, ולמקום הגיעה קבוצת משפחות כקואופרטיב להתיישבות חקלאית. יעדם המקורי היה להרחיב את מחנה העצמאות לשיכוני מגורים, בשיתוף עם מפעלי הגבס והחרסית ומחצבת השיש באזור. האגודה נתקלה בקשיי תקציב ואספקה ובמחסור חמור בתשתיות מתאימות. משרדי הממשלה וההסתדרות לרוב תמכו ברעיון ההתיישבות במקום אך התקשו לקדם את תכוניותיהם בשטח ולסייע להתבססות היישוב. גם מחלוקות פנימיות בין חברי שדה בוקר לאבריאל פגעו בניסיונות הפיתוח.
בשנת 1957 הכין אגף התכנון במשרד השיכון פרוגרמה כלכלית ויישובית למצפה רמון, שהציגה יעד של ארבעת אלפים תושבים תוך פיתוח משאבי תעסוקה באזור כמו מחצבי המכתש, מפעלי תעשייה ואתרי תיירות. ברם, התפתחות מצפה רמון הייתה איטית מאוד ולוותה במשברים קשים. אבריאל ניסה למשוך למקום עולים חדשים ממרכז הארץ על ידי הבטחה לפרנסה, אך בפועל האגודה הלכה ודעכה עם עזיבת חלק מחבריה, ובראשית 1959 עברה העיירה הקטנה והמבודדת לאחריות משרד הפנים. בשנת 1961 התארגן גרעין מיוצאי חיל האוויר במטרה להקים במקום עיר שיתופית חדשה, הראשונה מסוגה בעולם, אבל גם תכנית שאפתנית זו נתקלה בקשיים רבים וננטשה לבסוף.
בראשית שנות ה-60 הגיעו למקום עולים נוספים מצפון אפריקה ורומניה ונבנו שיכונים חדשים, אך מצפה רמון ספגה מהלומה נוספת עם סלילת כביש הערבה ומעבר רוב התנועה לאילת לכביש זה. בשנות ה-80 וה-90 התרחב היישוב עם קליטת אנשי צבא מהבסיסים באזור ועולים ממדינות חבר העמים, וכיום נמצא היישוב בתהליך פיתוח מתקדם שהתיירות והחינוך במרכזו.
כיום כמו אז, מצפה רמון היא שילוב של טבע ואנשים, מורשת וקדמה, אומנות והייטק, כוכבים וחרוטות סלע. מצפה רמון איננה מצטמצמת רק לגבולות הבינוי שלה, מצפה רמון היא המכתש, היא האופק, היא חופת השמיים זרועי הכוכבים ממעל. מצפה רמון היא מרחב. המרחב הזה ממוקם בלב מדבר ובמקום שבו האדם פוגש את המדבר, את השקט והקצב השמורים רק לו, הרחק משאון הערים הגדולות, יש הזדמנות להתבוננות פנימית, להתעוררות כוחות היצירה, לפרספקטיבה.
זהו מקום מעורר השראה.השראה לתרמילאים, לאומנים, לאנשי רוח, לישיבות תורניות, לספורטאים, ליוגיסטים, לאנשי חינוך, לצופים בכוכבים.
מצפה רמון – מרחב השראה