הארות התושבים בנוגע לשכונת "מגשימים"

תושבים יקרים שלום וברכה,

בהמשך לערב שיתוף הציבור שערכנו בתאריך ח' בכסלו, 26.11.17  קובצו כל ההארות שקיבלנו מכם התושבים בערב ובדרכי התקשורת השונות בשלושת השבועות האחרונים.

בטבלה מופיעות הארותיכם כלשונן- ובצמוד התייחסותנו:

מס"דהארה\הערההתייחסות
1

זהו יישוב נפרד(שכונת מגשימים) , מעין עומר או מיתר, בעל גינות משחקים משלו, תיכון משלו, מתנ"ס משלו וסופר משלו. מעין עיר חדשה לחלוטין הנבנית צמוד למצפה רמון. מפחידה אותי דינמיקה שבה תהיה כאן שכונה לעשירים וחדשים והמרקם הוותיק של מצפה רמון יהפוך לפח האשפה של המלונות, מקורות וכל גורם אחר.המועצה תשמר חיבור בין כלל השכונות ביישוב, מתנ"ס אחד ביישוב, תיכון אחד , גנים על פי חתכי גיל , כך שהדינמיקה תהייה של ילד שגר ליד שפת המכתש ילמד בגן בשכונת מגשימים ונער תיכון שיגור במגשימים ילמד בתיכון הקיים כיום.
2אין שום סיבה וצורך להקים תיכון נוסף. לא יזיק לאף אחד אם ילדים של חדשים וותיקים ילמדו יחדיו.לא יתוכנן תיכון נוסף.
3לבטל את המתנ"ס המתוכנן. המתנ"ס הקיים היום אינו עובד בתפוקה מלאה וזו צריכה להיות עוד נקודת חיבור בין הקהילות.לא יתוכנן מתנ"ס נוסף.
4לייצר נקודות מפגש ראויים בין תושבים וותיקים יותר לחדשים: להרחיב את שטח הכביש שיעבור בין שכונת גוונים למגשימים. ליצור לאורכה רצועה מוצלת בעלת מתקני ספורט וגני משחקים לילדים. שכונת גוונים שסובלת מאד מחוסר זה תהנה מכך ויווצר נקודת מפגש.מקובל- הועבר לאדריכל להטמעה בתוכנית נקודות מפגש בין השכונות.
5בשכונה עצמה אנו מעוניינים שילדים יהיו מסוגלים ללכת מביתם ועד לבית הספר היסודי מבלי לחצות רחובות ראשיים ומסוכנים. תושבי רוב השכונה ייאלצו לחצות רחוב אחד כזה וחלקם שניים. יש לתכנן מעברים רחבים להולכי רגל החוצים כבישים אלו. מעברים אלו צריכים להיות קרובים במפלסם ככל האפשר לגובה המדרכה.מקובל- יוטמע בתוכנית
6תאורה – בגלל העניין האסטרונומי של מצפה- תאורה נמוכה בגובה עיניים שלא מייצרת הילת אור מעל העיירה. האדריכל מאד ישמח לקבל מתווה של תאורה. התחייבתי להעביר לו סקירה על כך במהלך השבוע הקרוב.מקובל- יועבר ליועץ חשמל
7ציר תנועה וכניסה ויציאה מצפון – להוסיף. אין סיבה שתנועה שנכנסת ויוצאת מהחלק הזה של העיר תעבור דרך חלקים אחרים, במקרה הזה הפחתת התנועה נכונה.מקובל –יוטמע בתוכנית
8ציר הרחוב הראשי הוא מדרום מערב לצפון מזרח, הפוך ממה שצריך להיות. רוחות הסערה בארץ הן דרום מערביות, הרוחות הנעימות הן צפון מערביות. הרוחות, גם בחורף שקשות במצפה , הן המערביות.הרוחות במצפה רמון מגיעות לרוב מצפון מערב לדרום מזרח-התוכנית בנויה על בסיס נתון זה.
9מהנקודה הקודמת צומחת הנחיה לבינוי – פתחי כמה שיותר בתים צריכים לפנות מזרחה, ואם אפשר – גם חדרי שינה. לקבל את השמש הראשונה של הבוקר.טרם עובדו תוכניות הבינוי .
10מבנה שכונה – רחובות מזינים מבחוץ ואפשר רחוב מרכזי – לא ישר כי אם בקשת. מעברים להולכי רגל בין הבתים (הדוגמא היא המבנה של רמת אביב שתכנן רוברט בנט)ההארה הועברה לאדריכל התוכנית ותיבדק לפי שיקול דעתו.
11מסחר וקשר עם החלק הוותיק של מצפה – הקשר יקרה בעזרת רחוב מסחרי חזק שלאורכו עסקים, מסעדות, בתי קפה וחנויות.

התפיסה האסטרטגית של המועצה בנושא ריכוזי מסחר הינה למקד 2-3 מרכזים עיקריים ובנוסף לתת שטחי מסחר שכונתיים קטנים יחסית.

12הדוגמא היא רחוב כמו אבן גבירול בתל אביב – ארקדות – רוצה לומר קומת קרקע של חנויות ועסקים מוצלת על ידי תקרת הקומה השנייה – צל בקיץ והגנה מרוח וגשם בחורף.
13יצירת מדרחוב מוצל בסוכות גפנים לשוק אומנויות בקיץ במקביל לרחוב המקשר ועל ידי כך ליצור שני צירים – ציר לרכב שיכול לחנות לאורך הרחוב ולעצור בעסקים ובמקביל לו ומחובר אליו רחוב להולכי רגל שיש מעליו סוכת גפנים לכל אורכו בגובה 4 מ'.
14התחלת הבינוי צריכה להיות מהרחוב המקשר – העיר וותיקה מתפתחת צפונה ומשם מתפשטת בהדרגה לפי התוכנית – ימנע שטחים ריקים וידאג לכך שהבנייה תהיה תמיד במעגל החיצוני של הבנייה החדשה.הארה מקובלת- לא רלוונטית לשלב התכנון הנוכחי.
15חומרים: אחת הבעיות הקשות של הבנייה במצפה היא חוסר התאמה של החומרים מהם נבנים הבתים.יינתן דגש על הנחיות חיפוי המבנים
16בידוד- הבתים חייבים להיות מבודדים על ידי שילוב צמר סלעים או קלקר בקירות ובגג. עדיפות לשימוש בפאנל מבודד של 10 סמ בגגות. בנייה בבטון יכולה להיות רק לשלד ולממד, כל השאר בבלוקים מבודדים.תב"ע לא מגדירה סוג בידוד למבנים
17הכנה בבתים לחימום גז, לפאנלים סולאריים ולדודי שמש. אפשרות למחזור מים.נבחנת האפשרות על ידי יועצי אקלים וסביבה.
18חומרי גמר – עדיפות לאבן מקומית – בסגנון מלון בראשית או גווני טיח בהתאמה מדברית.ההצעה מקובלת ונבחנת בחיוב.
19לאפשר בחוקי התכנון של הבתים פרגולות חיצוניות מעל מרפסות.הארה מקובלת ותבחן בחיוב.
20תכנון צמחיה- אקליפטוסים, צפצפות, פלפלון בכות כעצי צל שצורכים מעט מים ומתפתחים במהירות. הצללה ושדרות עצים לאורך הציר הראשי המוליך פנימה והחוצה ומחבר את חלקי העיר השונים. הצמחייה תורמת להורדת טמפ בקיץ ולהחזרת לחות לאוויר יבש וקר בחורף ובכך לחימום הסביבה.ההארה מקובלת והועברה לאדריכל הנוף.
21בניית בית משותף – מכיוון שמתוכננים גם בתים משותפים, כדאי להימנע מבתים מדורגים שהם מסיביים ובעיתיים ולבנות בקווים נקיים יותר על פי הסגנון הבינלאומי (בתים כמו ברחוב רוטשילד בתל אביב ולייצר גינות סביבם).הקווים המנחים של המועצה והאדריכל הינם לשמור על קווי המתאר הקיימים כיום,  הבתים המדורגים מיועדים לאזור קטן עם טופוגרפיה בעלת שיפוע חזק בניגוד לרוב רובו של השטח.
22ניקוז מים לנחל חווה ותכנון בוסתנים ופארק טבעי לאורכו.יש לכך מענה בתוכנית
23 הייתי מאד מצפה לראות סעיפים על החיוב לבנות לפי עקרונות של בנייה נכונה/נבונה/ירוקה.ייכתב בתקנון בניה שיישמרו עקרונות הבניה המדברית

** לפי בקשת עמותת "קשת" הגיע רן קליק, מתכנן הסביבה והאקלים של התכנית, והציג בפניהם את ההיבטים הסביבתיים האקולוגיים והאקלימיים של התכנית.

לצפייה בקובץ ההארות המצורף לחצו כאן